Allt om ekologiska bondgårdar

Avkalle

Allt om ekologiska bondgårdar

Att starta en bondgård kan vara ett stort projekt men också mycket givande, utmanande och roligt! Något som har blivit allt mer trendigt och populärt är att nischa sig med ekologiska produkter som kommer både från djur, spannmål och grödor.

Flytta till bondgård och smart ekonomisk förvaltning

Om man bestämt sig för att öppna en ekologisk bondgård, finns det en hel del man måste tänka på och ordna innan starten. Då kan det också vara bra att ha koll på saker man behöver till gården som viktiga redskap, maskiner och se till att gärna köpa från samma leverantör. Fördelen med att välja en och samma leverantör på bruksvaror och maskiner, är att man har allt samlat på samma ställe när man sedan ska se över den ekonomiska biten. Det är också bra att tänka på aspekter som hur långt man har till närmaste livsmedelsbutik, samt att ha nära till sjukhus. Med jämna mellanrum kan man behöva renovera och då går det bra med smarta tips på renovering av gården som man ska ha i åtanke. Att ha ekologisk bondgård kräver även att man tänker över om det finns en ekonomisk lönsamhet och om det finns en stor efterfrågan i just det område man startar sin verksamhet. Innan man flyttar ut till sin bondgård, kanske man bor i en bostadsrätt och en bostadsrätt ägs av fler personer i en fastighet. Om man är delägare i en bostadsrättsförening eller själv äger en fastighet, kan man bli avlastad med en smart ekonomisk förvaltning som tar hand om allt från ekonomi och teknisk förvaltning, till juridiska ämnen och fastighetsunderhåll. Då har man mycket mer tid över för sin nystartade, ekologiska bondgård som man kan flytta ut till permanent.

Krav för ekologisk produktion på en bondgård

Grundkraven för att starta en ekologisk produktion på en bondgård, är att man ansöker om att få certifiera sin produktion med ett godkänt kontrollorgan. I Sverige kan man vända sig till Länsstyrelsen först för godkännande och sedan välja ett kontrollorgan som SMAK Certifiering AB, Kiwa Sverige AB, eller HS Certifiering AB. Det är Jordbruksverket som delegerat dessa kontrollorgan uppgiften att godkänna ekologiska gårdar. Man måste följa EU:s riktlinjer för all ekologiskt produktion och se till att man har rätt förutsättningar. Det är bra att bestämma sig för vilka olika typer av produktion på en gård som man vill ha. Det kan vara mjölk, kött, spannmål eller grödor. Antingen väljer man allt, eller specialiserar sig på en viss produktion.

Om författaren

kalle administrator