Framtidens moderna bondgårdar

Avkalle

Framtidens moderna bondgårdar

Framtiden är redan här i dagens jordbruk och djurhållning med moderna lösningar. I takt med att tekniken går framåt med fantastiska innovationer ser man redan idag en hel del uppgraderingar och moderna förbättringar på bondgårdar. Med nya tekniska lösningar på både mindre eller större bondgårdar värnar man mer om miljön och djuren.

Nya lösningar för bondgårdar och smarta enskilda avlopp

De lösningar som finns för dagens dagens smarta jordbruk är revolutionerande och underlättar mycket för bönderna. En smart lösning för att skapa miljövänlig energi är effektiva komposter på en bondgård. Med ny teknik kan man omvandla allt i komposten till biogas. Resterna som sedan blir över kan spridas som naturligt gödsel på åkrarna runt bondgården. När det kommer till effektiv mjölkning finns det smarta mjölkrobotar som mjölkar korna automatiskt. Även de moderna traktorerna på bondgårdarna idag har ofta inbyggda gps-system och man pratar även om smarta bondgårdar med AI-system. När man ska ta hand om sådden kan moderna skördetröskor, med massor av ny teknik, underlätta när man skördar. När man äger en bondgård eller ett hus runt gården kan det vara riktigt bra med enskilt avlopp med smarta funktioner som har effektiva filter och bland annat biobäddar!

Smarta energilösningar på bondgårdar

För att bli ett klimatsmart jordbruk kan man driva bondgården med en stor del av solenergi! Fördelen med solenergi är att de solpaneler man får installerade får mycket utrymme då taken på bondgårdar ofta är större än på vanliga hus. Solceller gör att man spar mycket pengar och ett bra exempel är när Husby Gård satsar på 2500 kvm solceller där man kommer upp till hela 2500 kilowattimmar per dag! Detta motsvarar ett halvår av elförbrukning i en normalstor villa. En annan bra källa till energi för en bondgård är att införskaffa ett vindkraftverk. Idag finns det mindre vindkraftverk som är anpassade mer för privata gårdar och hem av olika slag. Fördelen med att producera el genom ett eget vindkraftverk är att man, precis som med solenergi, även sparar mycket pengar. Det man ska tänka på när man skaffar ett eget vindkraftverk för att driva sin bondgård är att först se till att ansöka om tillstånd hos kommunen. En bondgård som drivs av moderna maskiner, sol-, och vindkraft blir en miljösmart investering för framtiden. Då kan man ha gott samvete och bidra till en bättre värld och dessutom spara pengar!

Om författaren

kalle administrator