Bondgårdar – en viktig samhällsfunktion

Avkalle

Bondgårdar – en viktig samhällsfunktion

Bondgårdar är något som har funnits länge och har, både förr som nu, alltid varit en viktig del av samhället för att producera livsmedel till befolkningen. Bondgårdar kan ha djur som kor, lamm, får, hästar, höns och grisar. På en bondgård med egna fält, kan man även odla spannmål eller grödor.

Att starta bondgård och vad man ska tänka på

I dagligt tal kan man även kalla en bondgård för ett lantbruk. När man hör ordet lantbruk, kan det föra tankarna till en större verksamhet, men idag kan man även starta mindre bondgårdar. Att starta ett lantbruksföretag innebär att man verkligen ska vara intresserad av produktion inom jordbruk, samt vara mån om natur och djur med rätt djurhållning och tänka på miljön. Om man har ett nystartat jordbruksföretag med en bondgård, finns det riktigt bra råd för den nya lantbruksföretagaren som kan vara väl värda att tänka på. En bondgård med lantbruk, kan vara ett hårt men lönsamt företag, men ibland får man vara beredd på att skapa extraintäkter. Det är viktigt att undvika missar vid gårdsköpet som till exempel att inte missa att gå igenom livskalkylen, ekonomikalkylen och skattekalkylen. En innovativ idé kan vara att att öppna ett litet mysigt café på bondgården, eller sälja närproducerade produkter direkt på gården.

En bondgård består ofta av flera huskomplex där man har olika djur, foderlager samt ett garage. Bondgården är även ett permanent boende där man bor i ett hus som är anslutet till gården. När man bor på landet, är det smart att ha en värmepump på vintern. För en god kontroll av värmepumpen och varmvattenberedaren, kan man ansluta den till smarta Nibe Uplink för bästa översikt! Tjänsten är en tilläggstjänst för Nibe värmepumpar som via en app visar all reglering av värmen i bostaden!

En bondgård med omtanke om djur och miljö

Det blir allt mer trendigt med en ökad efterfrågan av ekologiska livsmedelsprodukter från bondgårdar. Något som är oerhört viktigt är djurhållningen och att man följer de direktiv som Jordbruksverket har utfärdat. Enligt ett forskningsresultat som publicerades i Journal of Endocrinology, visade det att lyckliga kor ger mer näringsrik mjölk och mjölken får högre kvalitet. Detsamma gäller för alla djur på en bondgård som till exempel hönsen. Hönor som får sprätta runt utomhus, ger fantastiskt goda ägg! Att odla ekologiska spannmål och grödor, är mycket bättre både för miljö och hälsa. Det finns många bra tips för att odla ekologiskt på en egen bondgård. Något som är mycket hälsoskadligt är bekämpningsmedel. För att en odling ska godkännas som ekologisk, får inga bekämpningsmedel användas. Istället för bekämpningsmedel kan man med stor fördel plocka bort skadedjur för hand och gärna bjuda in igelkottar eller fåglar som gillar äta insekter! Större eller mindre bondgårdar kan även bli kostnadseffektiva genom att man installerar solceller på gårdstaken! Solceller kan självständigt och effektivt driva en hel bondgård, samt är även ett miljövänligt och kostnadseffektivt alternativ!

Om författaren

kalle administrator