Att köpa bondgård

Avkalle

Att köpa bondgård

Om du är sugen på att köpa en lantbruksfastighet är du inte ensam. Intresset för gårdar har överlag skjutit i höjden. Att köpa gård är inte alls samma sak som att köpa en vanlig villa eller en bostadsrätt. När du köper en bondgård blir du med skog eller mark som innebär vissa åtaganden. Om du är intresserad av en bondgård kanske du vill odla och bli mer självförsörjande. Om det är självändamålet att du ska odla mycket och driva en bondgård kan du kika in på https://www.wexthuset.com/ som är en trädgårdsbutik på nätet. Där kan du enkelt klicka hem allt du behöver för att komma igång med odlingsdelen. Det går att köpa en gård och börja i mindre skala. Du behöver inte försörja dig på bondgården direkt. Du kan bygga upp en del i taget samtidigt som du har ditt lönearbete kvar. Att börja med odlingen kan vara en väg att gå. Sedan när du är redo börjar du med djurdelen.

Att leva på en bondgård innebär en speciell livsstil

Att bo och leva på en bondgård är en livsstil och det är viktigt att du har tänkt igenom hela situationen både en och två gånger innan flyttlasset till gården går. Du måste ha tänkt igenom allt från att det är mer ensamt på en gård till att det kan vara långt till närmaste matbutik. Det finns både fördelar och nackdelar med att köpa en gård men oftast väger fördelarna tyngre. Det är fantastiskt att bo på en bondgård men det följer också ett ansvar att ha en gård. Du måste sköta om den varje dag och det finns alltid något att göra på en gård. Om du väljer att ha djur har du ett arbete 365 dagar om året och det är ett liv som du accepterar när du köper en bondgård.

Gör en ekonomisk kalkyl

När du har kommit fram till att det är en bondgård du vill köpa, driva och bo på ska du göra en ekonomisk kalkyl. Titta på vad det kostar att driva en bondgård och vad du kan få ut från gården. Du behöver ställa kostnader och inkomster mot varandra för att se om det gå ihop. Det är också bra att räkna på vad det skulle kunna komma för kostnader. Att byta ett ladugårdstak eller reparera en maskin är inte billigt. Du kan behöva ha en större buffert för framtida kostnader. Det är bra att veta att alla som köper en gård med tillhörande skog eller mark automatiskt blir egenföretagare och måste därmed deklarera som en företagare även om de inte har några inkomster från gården. När du har hittat ett objekt som du vill köpa ska du undersöka gården noggrant innan du slår till och verkligen fundera på gårdens läge. Alla avstånd till skola, matbutiken och sjukvård bör vägas in. Det kan också vara bra att kolla om det finns tillgång till fibernät.

Om författaren

kalle administrator