Ta sig runt på bondgården under vintern

Avkalle

Ta sig runt på bondgården under vintern

På sommaren är det skönt att bara slänga på sig ett par skor och gå omkring över gårdsplanen eller i hagarna. Man behöver inte tänka på att det är svårt att ta hem djur, ta sig till affären eller liknande. Visst kan det vara lite klurigt om det regnat kraftigt, men det är inget mot vad vintern kan medföra.

När snön lägger sig

Så, nu när vintern närmar sig är det dags att börja fundera över snön. En snöskoter är ett utmärkt transportmedel och arbetsredskap på en bondgård. När snön lägger sig åker skotern ovanpå den och man kan ta sig fram nästan överallt. Man kan även fästa en vagn eller flera bakom skotern så hela familjen och husdjur kan åka med. Eller varför inte ta skotern till affären när det är dags att handla?

Ta sig fram på is

En skoter kan också ta sig fram på is. När det gäller is som ligger på sjöar gäller det dock att vara försiktig. Testa först så isen håller. En skoter väger många hundra kilo. Är du osäker kanske det är bättre att ta en gammaldags spark. Den väger knappt ingenting, den går snabbt och samtidigt får man fysisk motion.

Bil och snö

Även om du har en snöskoter kan också en bil som tar sig fram i snö vara bra att ha. När du har djur på bondgården vet du inte om något av dem plötsligt måste till veterinären och en hästtransport kan inte fästas bakom en snöskoter. När det gäller bilen bör den ha hög markfrigång och riktigt bra däck. Det skadar inte med fyrhjulsdrift och ha gärna kontakt med någon som kan ploga om du inte har en traktor och löser det på egen hand. Faller det extremt mycket snö kan inte ens den bästa fyrhjulsdrivna bil komma fram och då är bondgården insnöad med allt vad det innebär.

Om författaren

kalle administrator