Starta egen bondgård som hönsbonde

Avkalle

Starta egen bondgård som hönsbonde

Att vara bonde kan innebära olika typer av arbeten med en bondgård som att odla grödor, spannmål, ha mjölkkor, får, grisar, lamm eller höns. En del bönder väljer att starta en bondgård med fler av alternativen, men även att specialisera sig inom endast ett område. Vill man bli hönsbonde, finns det saker man ska tänka på om man endast vill sälja ägg.

Skaffa höns och lyxig takdusch till huset på bondgården

Att skaffa höns för uppfödning och äggläggning kräver tillstånd från Jordbruksverket. Därför ska man lämna in en ansökan för att registerna sin anläggning med höns. Det är smart med tips som är

bra att känna till när man skaffar höns som vilken art, eller hur många man ska ha. En bondgård behöver ett bra boende då man bor på sin egen bondgård dygnet runt. Ofta har en bondgård ett flertal huskomplex tillsammans med ett bostadshus.

Efter en hård dags arbete på gården behöver man egentid och avkoppling och då kan man skaffa sig moderna och snygga inredningsdetaljer till bostaden. Inget kan vara mer avkopplande att komma hem till som en härlig dusch och ska man skaffa sig en riktigt bra dusch av hög kvalitet, kan en funktionell och snygg svart takdusch passa in perfekt i hemmet! Duschen är praktisk då den är placerad i taket och man behöver bara slå på vattnet och njuta! Designen är också ren och enkel med en känsla av lyx när man är trött efter ett dagligt arbete på en bondgård med höns.

Hönor ska må bra

Om man har värphöns är det mycket viktigt att de trivs och har tillgång till att gå ute och sprätta. Tillsammans med stor hönsgård, värpreden och hönshus, kan man med gott samvete veta om att hönorna trivs. Det finns många som värnar om att höns ska vara frigående och

lyckliga höns sägs lägga godare ägg och äger man fler än 50 höns, måste äggen stämplas.

Ägg är enligt många mycket godare från glada höns som har tillgång till utevistelse och då kategoriseras äggen som ekologiska. Det har blivit allt mer populärt att köpa ekologiska ägg, både för vetskapen om att värphönsen inte har lidit i onödan i trånga utrymmen, samt att smaken är mycket bättre.

Någon som verkligen värnade om hönornas välmående var en av Sveriges mest folkkära person och författare Astrid Lindgren. Hon stred tillsammans med Djurens Rätt om att man inte ska ha trånga burar till höns, men tyvärr ses det fortfarande inom industrin av äggläggning. Så det finns många fördelar med att ta ställning som hönsbonde att värna om hönsen, för då får man riktigt glada hönor och väldigt goda och efterfrågade ägg!

Om författaren

kalle administrator