Den lilla gårdens självhushållning

Avkalle

Den lilla gårdens självhushållning

Det finns gott om bondgårdar i Sverige men gemensamt för dem alla är en grundsyn där djur, odling och natur ofta går hand i hand. Inte sällan sysslar en hel del bönder med självhushållning. Det är långt ifrån alla som har hundratals hektar mark. Det finns också många mindre gårdar och torp som lever av det som marken ger. Här kan du läsa mer om kretslopp och självhushållning på en mindre gård.

Odling i mindre skala

En gård med en handfull hektar måste ofta planera sitt kretslopp i minsta detalj för att kunna få ut så mycket som möjligt av marken. Potatis och rotfrukter är ofta uppskattade inslag i odlingsåret, men även kål och bönor. Vinterförvaring ser till att potatisen bidrar till nästa års odling. Den som är intresserad av att skaffa ett torp eller en avstyckad gård kan komma långt med egen odling. Ett halvt hektar vete, havre, korn och ett halvt hektar potatis och ett trädgårdsland gör det möjligt att bli självförsörjande på mjöl och andra sädesslag som behövs i matlagningen. Att exempelvis baka eget bröd sparar en hel del hushållspengar. Den perfekta presenten till självhusållaren i form av dekorativa brödkorgar hittar du via följande länk https://laliving.se/hemtextil/brodkorgar/ som ramar in den lantliga stilen. Här finns all heminredning som den lilla gården behöver.

Svenska lantraser

Det är heller inte ovanligt att mindre gårdar sysslar med svenska lantraser. Linderödssvinet är till exempel ett populärt inslag som bidrar till den mindre gårdens självhushållning. Här handlar det inte bara om att vara självförsörjande på kött utan också om det fantastiska arbete som Sveriges enda lantrasgris kan bidra med. Ibland är det inte ekonomiskt möjligt att köpa in en dyr traktor, istället luckrar linderödssvinen upp jorden och fungerar som jordfräsar. Samtidigt gödslar de jorden och äter upp kvickrot och annat oönskat ogräs. De gårdar som vill kan också delta i bevarandearbete och starta upp en egen genbank som tillsammans med lantrasföreningen arbetar för att rädda rasen undan utrotning. Det finns många andra svenska lantraser som ofta hittar sitt hem på en mindre gård.

Lönsamhet

Gårdar som har mindre mark än 4 hektar kan inte ansöka om gårdsstöd, men det är fullt möjligt att starta ett eget företag i mindre skala. Grönsaksodlingar, köttlådor och äggproduktion bidrar till olika former av lönsamhet. Att bedriva jordbruk i mindre skala är fullt möjligt även om gården inte uppfyller kraven för gårdsstöd. Att leva som man gjorde förr lockar fler och fler som vill hitta tillbaka till sina rötter. Den lilla gården har blivit modern igen.

Om författaren

kalle administrator